
De huid bestaat uit lagen die elk een eigen functie hebben. De buitenste laag (hoornlaag) moet het lichaam beschermen tegen het binnendringen van ongewenste stoffen en het afremmen van vochtverlies uit de onderliggende lagen. De hoornlaag vormt een vochtbarrièrefunctie om vochtverlies tegen te gaan.
Wanneer de hoornlaag niet in normale conditie is, kan de huid vocht verliezen en droog aanvoelen. Ons lichaam bestaat voor 55 tot 60% uit water. Water ondersteunt allerlei normale fysische en cognitieve functies en helpt de lichaamstemperatuur te regelen. Het toevoegen van water aan een bepaalde stof noemen we hydratatie.
Naar mate we ouder worden kan de hoeveelheid waterbindende stoffen (proteoglycanen) in de huid veranderen, waardoor de huid dunner en droger kan worden. De hoornlaag bestaat uit dode huidcellen. Daarnaast worden door de hoorncellen vetten uitgescheiden, die de ruimtes ertussen vult. Het gaat om ceramides, cholesterol en vrije vetzuren. In de huid zijn de zogenaamde proteoglycanen verantwoordelijk voor de binding van vocht. De binnenste kern van proteoglycanen bestaat uit hyaluronzuur.