fbpx

Wratjes, wat moet je er nu mee?

wratjes

Wratjes, wat moet je er nu mee?

Veel mensen vinden het een ergernis, maar waar komen die wratjes nu vandaan? En welke soorten zijn er? en het belangrijkste: Hoe kom je ervan af? In deze blog leg ik het uit.

Gewone wratjes zijn ruwe, harde bolletjes die een beetje bloemkoolachtig zijn, deze worden veroorzaakt door een virus. Deze wratjes komen vooral voor op je handen en voeten.

Vaak ga je, om deze wratjes te verwijderen naar de huisarts, om ze te laten behandelen met stikstof. Wat veel mensen niet weten, is dat het makkelijker, en minder pijnlijk kan. Stikstof bevriest de wrat, maar ook de huid daaromheen, die daardoor beschadigd raakt. Denk dan aan bijvoorbeeld blaren. Ook moet deze behandeling meestal een paar keer herhaald worden, als je echt van je wrat af wilt.

Steelwratjes worden ook wel skintags of fibromen genoemd, dit zijn goedaardige plekjes in de vorm van een bobbeltje of een steeltje, dat is natuurlijk ook de reden waarom ze steelwratjes heten. In tegenstelling tot gewone wratten zijn deze niet besmettelijk. Het is nog onduidelijk hoe deze exact ontstaan, ze kunnen bij iedereen voorkomen. We vermoeden dat het te maken heeft met genetische aanleg, schuring van kleding/huid op huid of contact met bijvoorbeeld sieraden. Het geluk bij steelwratjes is dat deze makkelijk te verwijderen zijn door middel van elektrocoagulatie. De behandeling gaat snel en je voelt er amper wat van. Ook geneest het snel en zonder littekens in tegenstelling tot stikstof.

Kleine plekjes die eerst geel zijn en daarna verkleuren naar bruin of zwart?  Dit kunnen zomaar eens ouderdomswratjes zijn. Deze plekjes komen vaak voor bij mensen ouder dan 50 jaar, en dan vaak op het gezicht, borst, buik of rug. Omdat ouderdomswratten ook niet ontstaan door een virus zijn deze niet besmettelijk. De echte oorzaak is óók bij deze wratjes nog niet gevonden, maar men denkt, dat het een foutje in sommige huidcellen is, waardoor er mutatie ontstaat en ze opeens sneller gaan delen, en zo een bultje vormen. Ook zijn deze plekjes heel goed te verwijderen door middel van elektrocoagulatie.

 Platte wratjes, ja, de naam zegt het al. Deze wratjes zijn vaak glad en plat. Meestal hebben ze gewoon een huidskleur, maar ze kunnen ook lichtbruin zijn, deze wratjes zijn vaak te vinden op het gezicht, armen of benen. Deze worden wel veroorzaakt door HPV (wratten virus) dus deze kunnen besmettelijk zijn. Ook deze wratjes kun je makkelijk en snel laten verwijderen bij mijn kliniek.

De meeste mensen vinden wratjes niet mooi, maar toch lopen ze er vaak erg lang mee door. Dit vind ik erg zonde, want je zou er snel vanaf kunnen zijn. Mocht je nu denken: ik weet echt nog niet wat dat ene plekje is. Laat het dan even nakijken door mij. Als het plekje te verwijderen is, kan ik dit meteen doen. Anders stuur ik je door naar de juiste persoon. Stuur gerust een foto naar info@jvclinic.nl van je wratje/plekje. Probeer deze zo duidelijk mogelijk te maken, want misschien kan ik je per mail al helpen ; )

Cosmetische groet,

Jeanette Veldhuizen